Hoe je duizenden euro’s kan verdienen met het juiste internetabonnement.

Ik geef toe dat het te mooi lijkt om waar te zijn. En je hebt gelijk als je op je hoede bent voor charlatans die dergelijke beweringen ook wel eens durven maken. Maar ik zou deze titel niet kiezen als ik er niet 100 % van overtuigd was dat het perfect haalbaar is.

Als je zoveel geld wil verdienen met iets dat zo eenvoudig is als een internetabonnement, moet je het uiteraard iets anders aanpakken dan de doorsnee internetgebruiker. Het geld verschijnt niet vanzelf op je bankrekening. Aan de andere kant heb je als lezer van deze blog misschien ook al door dat het bereiken van financiële vrijheid meestal geen buitenaardse inspanningen vraagt. Ik kan je alvast vertellen dat je ook in dit geval met wat gezond verstand en aanpassingsvermogen een heel eind komt.

Het zijn trouwens vooral die simpele, gemakkelijk uit te voeren acties die de weg naar financiële vrijheid zo fantastisch maken!

Enkele vaststellingen voor we van start gaan:

  1. We kunnen het ons in deze tijden nog moeilijk inbeelden om geen internet of mobiel abonnement te hebben, het is een basisbehoefte geworden;
  2. miljoenen mensen trekken hiervoor, vooral onder begeleiding van een goed geoliede marketingmachine, naar een kleine groep bekende providers;
  3. daardoor draaien die providers miljarden omzet;
  4. die ze kunnen spenderen aan reclame om meer mensen aan te trekken.

Misschien vertel ik je hier niets nieuws, maar het toont nog eens duidelijk in welke absurde vicieuze cirkel onze samenleving beland is. Bewust zijn van het bestaan van dit systeem is één ding, maar hoe kunnen we het doorbreken? En hoe kan het zo een grote bijdrage leveren aan het opbouwen van je rijkdom?

Wat als je internetabonnement een nieuwe auto was?

Misschien stelt dit (voor de rest fictieve en absurde) voorbeeld het probleem op scherp:

Stel: je gaat een nieuwe auto kopen (we gebruiken dit enkel als voorbeeld, over die nieuwe auto hebben we het later nog…). Je verdeler heeft nog twee auto’s beschikbaar:

  1. Auto 1 is veilig, snel genoeg, biedt voldoende comfort, ziet er goed uit,… Kortom: hij heeft alles wat je van een degelijke auto verwacht.
  2. Auto 2 heeft alles wat auto 1 ook heeft. Toch is er bij deze auto iets vreemds aan de hand. Er zijn wat extra opties en functies die je niet nodig hebt, en zelfs voor afleiding kunnen zorgen. Gekke knipperlichten en geluiden, 2 gps’en, 3 reservewielen,… Ze storen je niet echt bij het rijden, maar echt helpen doen ze je vanzelfsprekend ook niet.

Bovendien betaal je voor die tweede auto bijna het dubbele!

Iedereen zou in dat geval natuurlijk geen moment twijfelen. En toch maken miljoenen mensen wel de absurde keuze als het gaat om hun internet of mobiel abonnement. Vreemd… toch?

“Aaah, is dit nu het fantastische geheim? Gewoon overschakelen naar een minder bekende, goedkope provider? Waarom zou ik dat doen? Die bekende providers hebben me zoveel meer te bieden dan die onbekende providers. Kijk naar al die kanalen, die functies, die hoeveelheid data, die snelheid,… Dat is toch minstens twee keer zoveel waard? En het is toch gewoon ook gemakkelijker om alles in één keer voor het hele gezin te regelen…?”

Wel, uit een persoonlijke rondvraag merk ik dat heel wat mensen eigenlijk niet echt weten wat er nu precies in hun abonnement zit. De bekende providers slaan je om de oren met termen die weinigen echt begrijpen. Uiteraard krijg je hier en daar wat meer bij een duurder abonnement (het tegenovergestelde zou wel erg zijn). De belangrijkste vraag is: krijg je echt waar voor je geld? En heb je al die gigabytes, wifi-boosters, megabits/s, onbeperkte smsen en belminuten wel echt nodig? Laten we dat even uitzoeken.

Internet is wat het is: internet!

Is de snelheid zoveel beter?

Je wil natuurlijk dat je internet snel genoeg is. Niemand kijkt graag video’s in stukken en brokken, of zit graag met zijn vingers te draaien terwijl bestanden aan het downloaden zijn. Ik zocht het verschil op tussen de dure en goedkope abonnementen. En wat blijkt?

De snelheden die er bij de dure abonnementen beloofd worden, zijn meestal gewoon maximumsnelheden die in de praktijk amper gehaald worden (lees maar even de kleine lettertjes op hun website). En dan nog zou je weinig van merken van die topsnelheden. Zelfs als je met enkele gebruikers tegelijk zou surfen, is een goedkoop abonnement in de meeste gevallen ruim voldoende. Ik spreek uit ervaring: nog nooit heb ik er iets van gemerkt. En straffer: sinds ik overschakelde op een goedkoper abonnement, lag de snelheid vaak hoger dan bij het duurdere abonnement (kan toeval zijn, maar ik heb al gelijkaardige getuigenissen gehoord).

Wat met de data en extra functies?

De duurste abonnementen (vaak internet, digitale tv en mobiel in één pakket) bieden ongetwijfeld meer data en functies aan. De vraag die we hier moeten stellen is: maken die honderden zenders en wat extra functies de ervaring, en je leven, dan zoveel beter?

Wij zijn zelf, na dit kleine onderzoek, van een dure all-in naar een goedkoop internetabonnement overgestapt. Geen digitale tv meer voor ons. En gelukkig maar. De tijd die ik vroeger al eens voor de buis durfde te hangen, was nu eenmaal niet de meest productieve. Dat is het irritante gevolg van het betalen voor zaken die je niet echt nodig hebt: je voelt de drang om ze te gebruiken.

En voor de die-hard tv kijker: er zijn heus wel gelijkaardige all-in abonnementen te vinden tegen een betere prijs. Of schaf je gewoon een Chromecast aan die er voor zorgt dat je alles kan streamen op je tv, via je goedkope internetabonnement. Zoveel content is gratis of goedkoop online te bekijken!

Mijn slotoffensief: de cijfers.

Het enige argument dat nu nog in je op kan komen, luidt ongetwijfeld: “Die enkele euro’s per maand maken nu toch niet het grote verschil? Voor die prijs heb ik immers geen gedoe met verschillende abonnementen voor de verschillende gezinsleden, of moet ik er niet op letten dat er limieten overschreden worden, of krijg ik niet te maken met de administratie om van abonnement te veranderen.” Uit ervaring weet ik dat dit allemaal goed meevalt. Zeker als je zal zien wat die “enkele euro’s per maand” echt betekenen. Ik geef je even enkele voorbeeldvergelijkingen. Je kan uiteraard de berekening voor jouw persoonlijke situatie zelf doen met deze rekenmachine.

Voorbeeld 1: de grote gebruiker die grote gebruiker blijft.

De basis all-in abonnementen (digitale tv, internet, gsm) kosten bij de dure providers rond de € 100 / maand*. Voor grofweg hetzelfde abonnement, met iets minder overbodige functies en kanalen, betaal je bij de goedkope providers ongeveer € 60 / maand. Besparing per maand = € 40.

Voorbeeld 2: de kleine gebruiker die kleine gebruiker blijft.

Wat als we enkel naar internet kijken? Duurdere providers rekenen gemiddeld rond de € 55, de goedkopere providers rond de € 35. Besparing per maand = € 20.

Voorbeeld 3: de grote gebruiker die kleine gebruiker wordt. (Nice!)

Wat als je momenteel het duurste abonnement hebt en er echt voor gaat? De besparing is dan natuurlijk het grootst, rond de € 65.

Dat is niet slecht, maar we zijn nog lang niet aan die tienduizenden euro’s waar ik eerder over sprak…

Het stopt natuurlijk niet bij die maandelijkse bedragen. Uit het vorige artikel weten we ook al dat je het verschil dat je zo uitspaart, kan investeren in een breed gediversifieerd indexfonds. Laten we voor dit voorbeeld zeggen dat het rendement op jaarbasis 5 % zal zijn (dat weten we niet, maar dat is het historische rendement, dus onze best mogelijke gok). Het is een willekeurig gekozen periode, maar stel nu dat je die aanpassing de komende 50 jaar doorvoert.

Dan levert de overschakeling je € 100.487 (voorbeeld 1), € 50.244 (voorbeeld 2) en maar liefst € 163.291 (voorbeeld 3) over die periode op. Dat zijn de enorme bedragen die jij kan verdienen door enkele uurtjes te spenderen om van provider te veranderen. Dat is toch ongelofelijk?

Vermenigvuldig die bedragen met de miljoenen mensen die nu te veel betalen, en je krijgt een idee van het astronomische bedrag dat we als samenleving kunnen verdienen.

Waar wacht je dus nog op?


# Noot 1: De bekende providers kunnen in sommige (uitzonderlijke) gevallen wel een goede keuze zijn (bv. als je voor je werk echt veel data verbruikt of je een heel groot gezin hebt). Maar dit is enkel het geval voor een heel kleine minderheid.

# Noot 2: Hoe wij het hier doen? Voor internet betalen we € 20 / maand voor de Flybox van Orange (zo goed als de enige goedkope mogelijkheid voor bootbewoners). Scarlet Red is het mobiele abonnement dat wij gebruiken (ook voor internet of een all-in abonnement is Scarlet een uitstekende keuze). Heb jij nog sterke kandidaten? Dan voeg ik ze hier graag toe!

  • Voor een mobiel abonnement is Mobile Vikings zeker ook een provider om mee te nemen in je vergelijking. (Toegevoegd op 07/06/2020)