Over de Sjansaar

Hé daar, welkom op deze blog!

Dus: over wat gaat De Sjansaar?

Goeie vraag. Over geld, maar niet alleen dat. Geld is slechts een middel die onze complexe samenleving overzichtelijk houdt. Een scorebord die toont wie nog welke diensten en producten te goed heeft voor de prestaties die reeds geleverd werden. Min of meer… Soit. Dat zal nog duidelijk worden.

Is geld belangrijk? Wél, ja en nee. Goede vrienden, je zelf kunnen ontplooien, je veilig voelen, geliefd worden,… zijn vermoedelijk enkele van de zaken die je leven de moeite waard maken. En toch zal je het er ook over eens zijn dat je niet zonder geld kan. En dat je er misschien wel wat opofferingen en stress voor over hebt om er wat meer van te hebben. Dat velen zelfs bereid zijn, soms met enige tegenzin, om er dag in dag uit, zo’n 40 jaar lang voor op te staan. Hoe zit dat nu precies? Misschien kan deze blog je ook hier een antwoord op bieden.

Van waar de naam De Sjansaar?

Omdat jij en ik geboren zijn op één van de meest welvarende plaatsen ter wereld. En omdat we daar niet altijd het potentieel van in zien. Omdat we als individu en als maatschappij zoveel op de tafel laten liggen. Ik blijf er met verbazing naar kijken. Het kan gewoon zoveel beter. Hoe komt dat toch?

Het is een vraag die me al van jongs af aan bezig hield. En waar ik geleidelijk aan een antwoorden op zocht en vond. Reden genoeg om mijn ervaringen en kennis te delen op een blog.

Want beeld je even het volgende in: een wereld waarin iedereen geld genoeg heeft om het best mogelijke leven te kopen. Waarin iedereen kan doen wat voor hem of haar écht belangrijk is. Zou dat niet fantastisch zijn? Science fiction of wishful thinking? Niet bepaald. Het is dichterbij dan je denkt. De wereld heeft ons simpelweg zoveel meer te bieden, en vice versa.

In elk artikel dat je hier zal lezen, is financiële vrijheid de rode draad. Het betekent dat je niet meer moet werken om te kunnen voorzien in alles wat je leven de moeite waard maakt. Als je eerste reactie is: onmogelijk voor mij. Dan ben je verkeerd. Want wat als ik, een simpele jongen van eenvoudige afkomst uit een klein boerendorpje na een “carrière” van tien jaar het kan? Dan heb je simpelweg geen enkel argument meer.

Ik ben dus zelf verre van een alwetende expert of een wiskundig wonder. Ik heb gewoon het geluk gehad dat enkele helden, sommigen dichtbij, anderen veraf, op de juiste momenten mijn pad kruisten. Al wat ik met deze blog probeer te doen is de puntjes verbinden. Er is bitter weinig in dit leven dat je alleen kan. Als we deze reis samen kunnen maken, ben ik er zeker van dat we binnenkort fantastische dingen zullen verwezenlijken.

Klaar voor het mooiste avontuur van je leven? Let’s go!