Tips van de Sjansaar

“Spendeer geen geld als het je leven niet beter maakt”, zou je zowat kunnen beschouwen als mijn levensmotto. Het wordt dan al snel duidelijk dat je makkelijk je uitgaven laag kan houden en op die manier duizenden euro’s kan verdienen in enkele muisklikken.

Hieronder vind je tips die je alvast op weg zetten. Een eerste tip: aangezien elke individuele situatie verschillend is, doe je natuurlijk best altijd je eigen huiswerk. Tegenwoordig kan je heel snel al je abonnementen en contracten vergelijken via websites als aanbieders.be. Gebruik zeker ook de vergelijkende rekenmachine, zo kan je in een oogopslag zien hoeveel je doorheen de tijd uitspaart door over te schakelen op onderstaande producten of diensten.

Op deze pagina vind je links naar andere websites die diensten en producten aanbieden. Sommige van die bedrijven bieden partnerprogramma’s aan. Als jij die websites bezoekt via de blog, krijg ik daar in sommige gevallen een kleine compensatie voor (bedankt!). Dat kost jou in ieder geval niets. Op deze pagina vind je altijd producten of diensten die ik zelf gebruik of gebruikt heb. Of er nu een partnerprogramma is of niet, beïnvloedt in elk geval niet wat je op deze pagina vindt.

Internet & telefonie

Internet is wat het is: internet. Prijs zou dus doorslaggevend moeten zijn als je een keuze maakt! Via aanbieders.be kan je een goede vergelijking maken. Scarlet en Mobile Vikings zijn zeker in overweging te nemen (persoonlijke ervaring + prijzen zijn zeker ok). Voor bootbewoners, of voor wie die honderden gigabytes geen enkele meerwaarde bieden, is er een goed(koop) alternatief: de Flybox van Orange. Dat is een mobiel bakje met simkaart die je voorziet van wifi (en je overal mee naartoe kan nemen).

Update 12/05/2023: Voor internet en telefonie gebruik ik nu het abonnement van Hey!. Na één jaar krijg je 80 GB aan data per maand, wat voor mij meer dan genoeg is (sinds kort heeft mijn vriendin ook internet via een abonnement van het werk).

Bank

Bij Argenta heb ik al jaren mijn zichtrekening, aangezien ze geen kosten aanrekenen voor gewone rekeningen, bankkaarten en de standaard kredietkaart. Voor mijn effectenrekeningen ben ik klant bij SaxoBank, Degiro en Medirect (die qua prijs / kwaliteit naar mijn mening goed scoren).

Website

Mocht je ooit zelf een website of een blog willen maken, dan kan je dat in de meeste gevallen perfect zelf! Deze website kostte me, naast wat werkuren, ongeveer € 100 aan opstartkosten. Zonder de hulp van één van de duizenden cursussen die beschikbaar zijn via Udemy, het WordPress design dat ik via Envato kocht en de oerdegelijke hosting van SiteGround, was het me waarschijnlijk niet zo vlot gelukt. (Stuur me gerust een berichtje als je graag wat meer info wil).

# Update: Voor de hosting van deze site ben ik overgeschakeld naar het goedkopere Easyhost.

Boodschappen

Eten moeten we allemaal en dan loont het om de goeie supermarkt te kiezen. Als je net als ik niet elke week alle promofolders wil uitpluizen op zoek naar de goedkoopste voeding, is Colruyt waarschijnlijk de beste optie.

Koop online!

Door het internet is er een wereld open gegaan voor de bewuste consument. Producten en diensten vergelijken was nog nooit zo gemakkelijk. Er zijn duizenden webshops, maar toch lijk ik vaak bij dezelfde websites uit te komen: 2dehands.be en Marketplace van Facebook voor tweedehands aankopen (kijk altijd eerst daar!), maar uiteraard zijn er ook Bol.com en Amazon waar je eigenlijk gewoon alles kan vinden.