Financiële vrijheid zal jouw wereld veranderen.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je dit artikel leest. Misschien was je gewoon op het internet wat aan het rondneuzen naar manieren om geld te verdienen, of hoorde je over deze blog via kennissen of vrienden. Of misschien hebben we elkaar al ontmoet in de ‘echte’ wereld en wil je wel eens weten hoe het mogelijk is dat een gewone kerel van 30 jaar binnen afzienbare tijd “met pensioen” kan.

Op deze blog zal je leren dat je in deze welvarende maatschappij ongelofelijk rijk kan worden, daar bestaat geen twijfel over. En toch is geld slechts een klein deel van het verhaal dat ik je hier breng. Laat staan dat je hier manieren zal vinden om via risicovolle ondernemingen of transacties snel enkele miljoenen op je rekening te krijgen. Het gaat wel over hoe jij, wat je achtergrond of inkomen ook is, door enkele aanpassingen je leven en de samenleving er enorm op vooruit kan laten gaan. Ben je klaar om jouw leven, dat van je vrienden en familie, en de hele wereld te veranderen?

De fantastische weg naar financiële vrijheid.

We starten met deze simpele vaststelling en een open deur: het leven in deze westerse maatschappij is er één van verspilling. De gemiddelde westerling spendeert hopen kostbare tijd, geld en energie aan het bekostigen van overdadige luxe, in alle mogelijke vormen, die zijn leven en de wereld amper beter maken. Na jaren hard, soms betekenisloos en stresserend, werk is er dan eindelijk de ultieme beloning en tijd om te rusten: hét pensioen. In deze ongelofelijke welvarende tijden is die manier van leven absurd en eigenlijk weten we dat allemaal.

Ik geef je meteen de voor de hand liggende oplossing: ban alle onnodige ‘luxe’ uit je leven en maak van efficiëntie en optimalisatie je levenswerk. Zo is het voor wie verplichte arbeid verricht uit den boze om te rijden met luxewagens, dure all-in strandvakanties te doen of zich diep in de schulden steken voor dat droomhuis in die iets sjiekere buurt, laat staan een appartement met zicht op zee. Wat levert dat op? Door enkele kleine aanpassingen bespaar je minstens en vaak veel meer dan 50 % van je inkomen. “Ok…” hoor ik je denken… “dat van die 50 % lijkt me al vrij sterk. Maar stel nu dat het kan, wat doe ik dan met al dat vrijgekomen geld…?”.

Het is kinderspel: wat je kan sparen, investeer je in een breed gediversifieerd indexfonds. Laat nu de tijd zijn werk doen, en zie hoe je financieel vrijer wordt. Wil je stoppen met betaalde arbeid? Dan heb je maximaal 25 keer je jaarlijkse uitgaven nodig. Als er iets is dat je zal ontdekken op deze blog is het wel dat het een grote misvatting is dat je een wiskundig genie moet zijn, laat staan dat je dag in dag uit met je geldzaken bezig bent om financieel vrij te worden. Het vraagt het juiste temperament en de bewustwording dat je in onze rijke samenleving heel veel zelf in handen hebt, meer niet.

Sommigen zullen nu ongetwijfeld denken: “Mooie praatjes en leuk dat het voor anderen misschien kan werken, maar de realiteit ziet er toch wat anders uit, Sjansaar! Met mijn inkomen kom ik nu al bijna niet rond: ik heb uiteraard een lening die ik moet afbetalen, of huur die ik elke maand op tafel moet leggen. Bovendien moet ik elke dag pendelen, dus heb ik een stevige en comfortabele auto nodig. Mijn jaarlijkse all-in vakantie is voor mij de enige manier om echt eens te ontspannen. Dat heb ik toch verdiend? En ik zal je meer zeggen: ik zou niet weten hoe ik mijn dagen zou vullen zonder mijn job. Het geeft me een doel, ik ben goed in wat ik doe en ik haal er voldoening uit. Waarom dan al die opofferingen? En wat zeg je daar? Investeren? Veel te risicovol! Pensioensparen, tot daar aan toe, maar de rest blijft veilig op mijn spaarrekening. En tot slot: wat als iedereen zo op zijn geld zit? Dan stuikt onze hele economie toch in elkaar? Hoe kan dat nu in godsnaam mijn leven en de wereld verbeteren?

Ho maar, niet zo snel! Je zal op deze blog onder andere lezen dat wat je verdient veel minder impact heeft op je financiële situatie dan wat je uitgeeft, dat werken simpelweg veel betekenisvoller en leuker is als je het geld niet nodig hebt, dat zelfs doden goede beleggers zijn, dat elke auto je van A naar B brengt en dat de wereld heus niet zo snel vergaat. Kortom: alles komt goed.

Welkom in het financieel paradijs!

Alhoewel absolute financiële vrijheid geen einddoel is, zal er ongetwijfeld een dag zijn waar je op een berg geld zit die voor jou blijft werken tot het einde van je dagen. In de meeste gevallen zal die berg zelfs sneller groeien dan verwacht. Graag gedaan, en geen dank! Wat nu? Wat verandert er nu? Wel, op je weg naar financiële vrijheid heb je gaandeweg geleerd dat het beste dat geld je kan kopen geen gemak of luxe is, maar de vrijheid om je leven in te vullen zoals jij dat wil. Geleidelijk aan heb je geleerd wat je leven echt de moeite waard maakt. Dit betekent dat je waarschijnlijk zinvol werk blijft doen, je leven verder zal optimaliseren en zo bij zal dragen aan een betere wereld, voor iedereen. Wat een Sjansaar!