Doe-het-zelven maakt je rijk.

Het is ondertussen een goeie vijf maanden geleden dat ik het laatste artikel op deze blog publiceerde. Een simpele verklaring: de reis naar financiële vrijheid duurt nog wel even en dus steek ik een vrij groot deel van mijn tijd in betaald werk (en toegegeven… ook in minder productieve bezigheden).

Maar de laatste maanden hebben we, niet helemaal zoals voorzien, vooral veel tijd besteed aan onze drijvende woning…

€ 35.000 voor een woning en… een hoop fantastisch werk.

De boot waarop we wonen is gebouwd in 1979. Geen splinternieuwe luxejacht dus. Dat werd ons snel ook duidelijk: een motor die af en toe van zich laat horen, wat water die binnen drupt als het hard regent, een gashendel die ik tijdens een moeilijk manoeuvre in mijn handen had,… Kortom, hier en daar een mankementje.

Tussen de start van onze zoektocht en de eerste vaartocht richting onze thuishaven zaten slechts 3 weken. Geen impulsieve beslissing, we voelden gewoon dat alles klopte: een goed gevoel bij de verkopers, een prijs die correct was en op het eerste zicht meer dan groot genoeg voor jonge dertigers die amper thuis zijn. We wisten dat er aan een oude boot veel werk kon zijn, maar: deze twee dromers hadden allerminst de technische kennis en inzicht om volledig te kunnen inschatten wat er hun te wachten stond… Een korte bloemlezing van enkele ‘ontdekkingen’:

 • Een boot moet af en toe eens uit het water om volledig opgeschuurd te worden en een nieuwe beschermende verflaag te krijgen.
 • Onze boot wordt verwarmd met een mazoutkachel, die ongeveer 20 jaar oud was en het al snel begaf.
 • Een stalen boot roest ook langs de binnenkant, vooral op de plaatsen waar je niet bij kan.
 • Door de vele ramen op een boot kunnen de temperaturen in de zomer enorm oplopen.
 • Blijkbaar kan er een gat in de uitlaat komen, waardoor al het koelwater gewoon in je motorruimte loopt.
 • De motor zelf kan ook roesten, geen mooi zicht en niet echt bevorderlijk voor de veiligheid.
 • Een motorruimte kan enorm vuil worden en heeft af en toe een laagje verf nodig.

Toen we met al die zaken geconfronteerd werden, hadden we ongeveer twee keuzes:

 1. Voor alle onderhoudswerk of elk mankementje de portefeuille opentrekken en het werk laten doen.
 2. De handen uit de mouwen steken en zoveel mogelijk zelf doen.

Het zal je niet verbazen dat we voor keuze 2 gingen. Dit is wat we tot nu toe voor elkaar kregen:

 • We haalden onze boot uit water en hebben de hele onderkant gereinigd, geschuurd, ontroest en voorzien van een paar lagen nieuwe verf.
 • Het gat in de uitlaat hebben we zelf afgedicht. Een voorlopige oplossing tot we hem binnen enkele jaren terug uit het water moeten halen.
 • De oude mazoutkachel hebben we er uit gehaald en vervangen door twee nieuwe, minder krachtige, kachels die we via Amazon kochten, alles samen voor nog geen € 350. Installatie? Youtube was m’n instructeur.
 • Geen duur aircosysteem, maar zelfgemaakte zonwerende gordijnen halen de temperatuur bij snikhete dagen toch een beetje naar beneden.
 • De volledige binnenkant hebben we opgekuist, ontroest, opgeschuurd en een aantal lagen verf gegeven. Ook de motor ziet er terug als nieuw uit.
Voor…
… en na.

We deden al dit werk in combinatie met twee voltijdse jobs. Er waren dagen bij dat we tot een gat in de nacht doorwerkten en de volgende dag vroeg moesten opstaan om te gaan werken. Slechts enkele uren slaap tussen het werkmateriaal, vuile doeken en verfpotten hoorde er af en toe gewoon bij. Maar…

… de voordelen zijn eindeloos.

Uiteraard is er het financiële. Het is een makkelijke manier om geld te verdienen, gewoon door voor jezelf te werken. Om te beginnen zouden heel veel mensen met ons bijeen gespaard kapitaal er nooit aan denken om op een boot te gaan wonen waar zoveel mankementjes aan zijn. Maar een meer comfortabele boot waar we zelf niets van werk aan hebben zou ons al snel € 50.000 meer gekost hebben. Geld waar we ergens anders hard voor moeten werken. Geld dat we kwijt zijn en niet meer voor ons kan werken voor de rest van ons leven…

En misschien belangrijker dan het financiële is wat je wint aan ervaringen, herinneringen, opgebouwde vaardigheden, voldoening… wanneer je zoveel mogelijk zelf doet. Een paar jaar geleden had ik nooit durven denken dat we dit allemaal voor elkaar zouden krijgen. Het is dus zeker een boost voor je zelfvertrouwen. Geld spenderen aan gemak kost je dus gewoon veel meer dan het geld alleen.

Wat met de ‘verloren’ tijd?

Tijd die je steekt in dit soort werk kan je niet gebruiken om andere dingen te doen waar je misschien soms liever je tijd aan spendeert. Wanneer ik een hele dag met mijn handen in de smurrie zit die zich jarenlang onder de motor heeft zitten ophopen, zijn er natuurlijk momenten waarop ik liever aan deze blog zou schrijven of een leuke reis zou maken. En dan schiet de gedachte uiteraard wel eens door het hoofd om een ander te betalen, gewoon voor het gemak.

Maar daar tegenover staat dit: niemand heeft mij ooit verplicht om deze boot te kopen. Als ik dergelijk werk niet wil doen, huur ik gewoon een woning. Geld uitgeven is vaak de gemakkelijkste oplossing, maar in weinig gevallen de beste. Voor jezelf werken door je bezittingen te onderhouden zorgt er voor dat je bij elke aankoop wel twee keer nadenkt: levert die aankoop me wel echt iets op en hoeveel werk (of kosten) zal dit met zich meebrengen?

Uiteraard zijn er grenzen. Ik sta niet elke dag twee uur vroeger op om mijn eigen voeding te kweken en ik heb niet voldoende talent en geduld om ooit mijn eigen kledij te maken. En wat een geluk dat ik nooit mijn eigen hartoperatie zal moeten uitvoeren… Er is jammer genoeg geen gouden regel die kan bepalen wanneer het toch interessant is om werk uit te besteden. Dat kan het geval zijn wanneer iemand anders het talent, de vaardigheden of het materiaal bezit om een klus te doen tegen een veel lagere kost of wanneer je zelf een uitzonderlijk talent bezit dat je ergens anders vele malen meer kan opleveren.

Maar laat ons eerlijk zijn: zowat alles kan je zelf leren en als je net als ik niet zo’n unieke talenten bezit die je op een ander meer opleveren, heb je weinig reden om niet zelf de handen zoveel mogelijk uit de mouwen te steken.

Tijd om je handen vuil te maken!

Wat als je nog maar net begonnen bent aan je reis naar financiële vrijheid? Wat als je geen boot of eigen woning hebt? Dan nog zijn er talrijke voorbeelden van werk waar bijna iedereen mee geconfronteerd wordt en je niet hoeft uit te besteden. Zo hou je het geld op je rekening en kan je het voor jou laten werken. Een fiets kan je perfect zelf herstellen, om een auto te wassen heb je geen carwash nodig, laat geen fietskoerier je eten brengen (je hebt een fornuis voor iets…), kleren strijken doe je zelf, iemand anders je huis laten kuisen is uit den boze, om een reis uit te stippelen heb je geen reisbureau nodig, zelf een tuin onderhouden is fantastisch en Youtube kan je in veel gevallen assisteren bij moeilijkere klusjes…

Het is dus simpel: werk uitbesteden is, zeker wanneer je nog geen miljonair bent (en zelfs dan), in de meeste gevallen gewoon geen goed idee.