Hoe je sneller rijk wordt dan Warren Buffett.

Toegegeven, het is nogal pretentieus om te beweren dat er een manier zou bestaan om één van de meest succesvolle investeerders ter wereld het nakijken te geven. En toch is het vrij simpel.

Er zijn wat maanden verstreken sinds ik het vorige artikel op deze blog plaatste. Zoals je weet, ben ik zelf nog volop op weg naar financiële vrijheid en daar hoort voltijds werken (en de laatste tijd meer dan dat) nu eenmaal bij. Deze blog staat de laatste tijd dus laag op de prioriteitenlijst. En natuurlijk gaat de vrije tijd ook naar alles wat zich offline afspeelt. Er is meer in het leven dan ganse dagen woorden in een computer te zitten typen.

De laatste tijd komen er, via deze blog, steeds meer vragen en opmerkingen mijn richting uit, vooral over één bepaald onderwerp: investeren. Ook wanneer ik met mensen over dit online projectje praat, gaat het het gesprek snel richting cryptomunten, huizen, aandelen,… In grote lijnen komt het meestal hier op neer: hoe kan ik mijn geld investeren zodat het rendement zo hoog mogelijk is?

Het lijkt dus wel alsof heel wat mensen er van uitgaan dat uitzonderlijke rendementen behalen de enige / gemakkelijkste weg naar financiële vrijheid is. Zou het…?

Een topinvesteerder worden? Niet zo snel.

Ik ben opgegroeid in een fantastische tijd. Terwijl de vorige generaties voor kennisvergaring vooral aangewezen waren op leerkrachten en de lokale bibliotheek, had ik als tiener de eerste toegang tot het wereldwijde web. Het gaf me de kans om mijn kennis over allerhande onderwerpen gratis of goedkoop uit te breiden. En zo kwam uiteindelijk ook Warren Buffett op mijn pad.

Buffett heeft in zijn lange leven al fantastische dingen gedaan voor de wereld. Zo is hij de medeoprichter van de Giving Pledge, een organisatie die andere rijken aanmoedigt om minstens de helft van hun vermogen weg te schenken. Zelf zal hij zowat zijn hele vermogen aan het goede doel geven. Maar hij is vooral bekend als één van de beste investeerders. Decennia lang wist hij een jaarlijks gemiddeld rendement van ongeveer 20 % te behalen. Waanzinnig. Om je een idee te geven: een investering van € 10.000 in Buffett toen hij in 1965 zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway overnam, zou je nu op een slordige € 330.000.000 (juist, 330 miljoen!) brengen.

Het lijkt dus op z’n minst een huzarenstukje om zijn prestatie te evenaren, laat staan dat we sneller rijk kunnen worden dan hem. Maar laat ons toch eens kijken wat de mogelijkheden zijn. (Speculatie laat ik in dit artikel buiten beschouwing. Je kon eerder al lezen dat niet-productieve bezittingen zoals cryptomunten en in de meeste gevallen bv. ook het huis waar je zelf in woont alles samen genomen nooit een optie kunnen zijn.)

Slimmer investeren dan Buffett?

Het is uiteraard niet onmogelijk. Maar van zodra je specifieke investeringen (bv. aandelen) uitkiest, begeef je je samen met Buffett in een arena waar iedereen geld wil verdienen en denkt de beste te zijn. (Sterk) vereenvoudigd voorgesteld is het zo dat elke keer jij iets koopt, er ook iemand is die het aan jou verkoopt. Beide partijen denken uiteraard een winstgevende keuze te maken. De verkoper denkt dat het overgewaardeerd is en zal dalen in prijs, jij denkt dat het ondergewaardeerd is en zal stijgen in prijs. Het is niet zo dat de winst van de ene perse het verlies van de andere betekent, maar alle ‘deelnemers’ samen kunnen uiteraard maar het rendement van de volledige markt hebben. En dan is er ook nog ergens de eigenaar van de arena (bv. de bank of de overheid) die bij elke transactie wat commissie of taksen afroomt.

Gewoon de beste investeringen selecteren om het rendement van een indexfonds, laat staan Warren Buffett, te overtreffen, lijkt dus makkelijker gezegd dan gedaan. In de praktijk komt het er op neer dat de kansen niet echt in je voordeel zijn.

Buffett vs. de Sjansaar.

Ik heb een veel simpelere en minder tijdsopslorpende suggestie om je vermogen sneller te laten toenemen dan dat van Buffett: sparen. Een voorbeeldje:

We gaan er voor het gemak even van uit dat we beide € 40.000 per jaar verdienen.

Stel dat je na lang studeren en hard werken zo goed bent geworden als Buffett en dus een gemiddeld rendement van 20 % per jaar kan genereren. Sparen is niet echt je ding, maar zonder veel moeite kan je toch een € 5000 / jaar aan de kant zetten.

Ik daarentegen investeer al m’n geld elk jaar in een breed gediversifieerd indexfonds en heb dus per definitie het gemiddeld (historische) rendement van 7 %. Ik geef slechts € 20.000 jaar uit om aan al m’n behoeftes te voldoen en kan dus € 20.000 / jaar investeren.

Dat ziet er zo uit *:

De eerste 15 jaar rendeert goed sparen meer dan het nastreven van een hoog rendement. Het is pas na 20 jaar dat een topinvesteerder de bovenhand neemt. En nadien wordt het verschil, door de samengestelde rente, snel groter. Maar ons doel hier is om niet meer te moeten werken voor geld, niet om koffers met geld mee te nemen in ons graf (wat nog altijd mogelijk is als je in een indexfonds investeert). En vergeet vooral niet dat:

  • Een indexfonds de simpelste investering is. 20 jaar lang moet ik gewoon elk jaar op een koopknop klikken, terwijl een topinvesteerder (vermoedelijk) toch heel wat tijd en energie moet besteden om de beste investeringen te vinden.
  • Zelf je investeringen uitkiezen over het algemeen als risicovoller beschouwd kunnen worden. Alles waar je in investeert kan failliet gaan. Je kan dus ook geld verliezen.
  • We realistisch moeten zijn. Ik zal Warren Buffett, met de beste wil van de wereld, niet evenaren. En jij waarschijnlijk ook niet. Hij is de absolute uitzondering op de regel dat het enorm moeilijk is om het beter te doen dan de markt, zeker wanneer je rekening houdt met alle mogelijke kosten en taksen.

Dus vooraleer je zelfs nog maar overweegt om alles op alles te zetten om je rendement op te krikken, is het veel rendabeler om de principes van deze blog te volgen. Op de weg naar financiële vrijheid is het uiteraard niet het één of het ander, maar focus je kostbare tijd dus eerst op het verminderen van je uitgaves in plaats van te trachten de volgende Warren Buffett te worden.