Hoe is het om te werken voor Uber & Deliveroo?

In de grootsteden zijn ze bijna niet meer uit het straatbeeld weg te denken: de fietskoeriers met hun grote, niet bepaald onopvallende, rugzakken. Zelf ben ik geen grote klant. Onze supermarkten liggen vol met vers en vooral… goedkoop eten. En als ik al eens ergens iets bestel, neem ik de wandeling of fietstocht om het af te halen er graag bij.

Maar blijkbaar denkt niet iedereen er zo over, want de business boomt als nooit te voren.

Aangezien ik voor mijn gewone job weinig beweging heb en een echte buitenmens ben, wilde ik het wel eens proberen. Het leverde me een leuke ervaring op (en een nieuw artikel voor de blog!).

Hoe begin je er aan?

Eigenlijk doodeenvoudig. Misschien is het omdat er zoveel vraag naar hun diensten zijn, maar bij beide was er geen sprake van een lange selectieprocedure. Ik besloot om eerst te starten bij Deliveroo. Bij hen vul je een aantal vragen in, moet je wat documenten uploaden, wat instructievideo’s bekijken en bestel je je rugzak. Uiteindelijk kon ik in minder dan een week al de baan op.

In tussentijd las ik online getuigenissen van koeriers die hun inkomsten wat opkrikten door gelijktijdig ook voor Uber te werken. Ongeveer 3 weken later meldde ik me dan ook aan bij Uber. Bij hen is de procedure gelijkaardig. Het ging iets sneller, maar ik moest natuurlijk niet meer wachten op een rugzak. Daar moet je bij beide trouwens voor betalen. Bij Deliveroo betaalde ik € 20, bij Uber vroegen ze rond de € 60.

Een kort overzicht

Startdatum: begin oktober

Verdiensten Deliveroo: € 1334, verdiensten Uber: € 709. Totaal: € 2043

39 werkdagen, van tussen de 2 en de 5 uur op de fiets. Naar schatting tussen de € 13 en 15 €/uur.

Aantal kilometers gefietst aan een goed tempo: 1311. (Ik heb het bijgehouden met Strava, maar een aantal ritten werden niet geregistreerd. Het zal dus wel iets meer zijn).

Ongeveer de helft van de kilometers heb ik met de koersfiets gedaan, de andere helft met mijn elektrische vouwfiets.

Een aanrader?

Ik doe het nu ongeveer 6 maanden en de evaluatie is zeker positief, omwille van deze redenen:

  • Aangezien ik een voltijdse job heb, kan ik werken onder het P2P-statuut. Dit wil zeggen dat ik op de bruto inkomsten slechts 10 % belastingen betaal. En dit tot € 6390 / jaar.
  • Ik kies zelf wanneer ik online ga en welke opdrachten ik aanvaard.
  • Je wordt betaald om te bewegen. Het perfecte alternatief voor een fitnessabonnement (eigenlijk zou je de abonnementskosten die ik uitspaar bij de inkomsten kunnen rekenen)
  • Buiten wat extra fietsonderhoud en de aankoop van een rugzak heb ik geen bijkomende kosten.
  • Alle inkomsten gaan meteen richting het indexfonds. Als je dus rekening houdt met de toekomstige rendementen, heb ik vermoedelijk dus wat meer verdiend dan die € 2000…

Omdat ik overdag werk, rij ik altijd tijdens de drukke momenten (’s avonds). Ik heb dus zelden momenten gehad dat ik geen bestellingen had. Ik weet dus niet hoeveel voltijdse koeriers verdienen, die ook op rustige momenten (moeten) rijden. En uiteraard ben ik hiermee begonnen wanneer iedereen thuiszit en is het dus niet zeker dat die drukte zal aanhouden. Zelfstandige koeriers betalen uiteraard ook meer belastingen, maar ik heb vernomen dat ze ook meer betaald worden voor langere ritten en er soms bonussen zijn als ze rijden op drukke momenten. Bij het P2P statuut is er een vaste prijs van € 4,36 (Deliveroo) en € 5,45 (Uber) per geleverde bestelling.

Het zijn zeker overwegingen die je moet maken, mocht je een voltijdse job als fietskoerier ambiëren. Maar voor wie in goede conditie is (of er aan wil werken), graag in weer en wind fietst en niet bang is om wat uren te kloppen, is dit werk sowieso een aanrader.

Uber of Deliveroo (of beide)?

Beide apps zijn eigenlijk vrij gebruiksvriendelijk, elk met hun eigen voor- en nadelen. Bij Deliveroo krijg ik heel vaak meer bestellingen binnen en heb ik de indruk dat de wachttijden in de restaurants ook minder zijn. Ik lijk ook iets frequenter fooi te krijgen dan bij Uber. Aan de andere kant betaalt Uber beter per bestelling (toch een euro meer) en kan je voor je een opdracht accepteert een schatting zien van de totale duur van je rit en waar je zal afleveren (vaak een onderschatting, maar het komt meestal wel in de buurt). Ik heb een aantal keer de support nodig gehad tijdens het rijden (verkeerd adres, foute bestellingen, app die blokkeert,…) en Deliveroo is naar mijn ervaring wat dat betreft veel gebruiksvriendelijker. Alhoewel je bij beide sowieso vaak wat geduld moet uitoefenen.

Je kan er dus perfect voor kiezen om één van de apps te gebruiken. Ik gebruik meestal beide. Het is wat meer gedoe (je moet de andere app steeds uitzetten als je een bestelling uitvoert), maar ik merk dat mijn verdiensten hoger liggen.

Nog enkele tips
  • Probeer altijd te gaan voor de dubbele bestellingen. Dat betekent dat je meteen 2 bestellingen bij hetzelfde restaurant kan afhalen. Wachten bij een restaurant betekent geen geld verdienen en die kans verklein je door dubbele bestellingen te nemen.
  • Wees niet bang om bestellingen te weigeren. Zeker op drukke momenten stromen de bestellingen binnen. Als je dan een halfuur bezig bent met een verre rit, loop je geld mis.
  • Probeer om op rustige momenten niet in de buurt van andere koeriers te staan. Leer je stad wat kennen en ervaring zal je leren op welke locaties je meer bestellingen krijgt. Mocht je in Gent aan de slag gaan, kunnen we zeker wat ervaringen uitwisselen.
  • Denk niet dat een dure fiets je uiteindelijk meer geld gaat opleveren. Investeer het geld dat je uitspaart door een goedkope fiets te kopen liever in je indexfonds. Ik zou wel gaan voor een koersfiets of elektrische fiets.

Veel succes! Ik hoor graag wat jouw ervaringen zijn!