Als je met wat je op deze blog vindt ook effectief aan de slag gaat, zal je er van versteld staan hoeveel je maandelijks aan de kant kan zetten. Dat geld gewoon ergens op een rekening laten staan is géén optie. Als je financieel vrij wil worden, moet je dat geld voor je laten werken.
“Hoe dan?” Wel er zijn zoveel opties. De één al beter dan de ander. Sommige zijn ronduit af te raden, andere zijn zelfs geen investeringen. Er is één belangrijke voorwaarde: investeren kan alleen in iets dat ‘productief’ is. Iets dat voor andere mensen iets oplevert. Het moet een oplossing bieden voor een bepaald probleem. En liefst een oplossing waar ze bereid zijn om voor te betalen.
Het lijkt complex…
Als er iets is wat ik je met deze blog wil tonen, is het wel dat de dingen vaak veel simpeler zijn dan ze lijken. Dat is niet anders met alles wat met je financiën te maken heeft. Het valt me elke dag weer op dat het voor velen lijkt alsof de financiële wereld volledig los staat van de echte wereld. Dat het een wereld is voor de rijken, die adviseurs kunnen betalen. Dat het zonder de juiste kennis of opleiding een no-go zone is. Wel, dat is écht absolute nonsens! Jammer genoeg heeft die financiële wereld er heel wat baat bij dat die idee in stand gehouden wordt. Dat maakt het er natuurlijk niet echt gemakkelijker op.
Het zorgt er voor dat heel wat mensen de controle uit handen geven, en daar bakken geld voor betalen. Ze volgen blindelings het advies van de bank, of steken al de spaarcenten in een huis, of erger: investeren dan maar niet en geven alles gewoon uit. Vaak is het wat van alles… Dat is natuurlijk jammer. Een enorme hoeveelheid energie, tijd en geld gaan op die manier verloren. En dat terwijl het in essentie zo simpel is.
Wat als er nu een investering zou bestaan die doorheen de geschiedenis de meeste “financiële experts” en “beursgoeroes” verslaan heeft? Iets dat goedkoop, voor iedereen toegankelijk en eenvoudig te begrijpen is. Iets waar intrinsieke risico’s verwaarloosbaar zijn en waar de investeerder amper tijd moet aan spenderen. Zou dat niet fantastisch zijn? Wel, er is goed nieuws. In 1975 werd zo’n fantastisch product beschikbaar voor elke investeerder: het indexfonds.
Wat is dat nu precies, een indexfonds?
Er zijn op onze wereld duizenden en duizenden bedrijven. Allemaal investeren en innoveren ze om op de meest efficiënte manier te voldoen aan de behoeften van de mens. Bedrijven die het slecht doen gaan uiteindelijk failliet, bedrijven die het goed doen, nemen hun plaats in. Door die voortdurende competitie krijgt de mens steeds betere diensten en producten ter beschikking, en wordt er tegelijkertijd ook meerwaarde gecreëerd. Wat als jij nu van elk van die bedrijven een klein stukje kan kopen en dus zo recht hebt op een deeltje van die meerwaarde? Wel, dat is wat je doet als je in een indexfonds investeert.
Waarom is een indexfonds zo fantastisch?
Het beste aan een indexfonds is dat jij niet moet niet bepalen welke de bedrijven zijn die failliet gaan en welke overleven en meerwaarde creëren, want je koopt ze allemaal. Ook de zwakke bedrijven dus? Correct. Gelukkig winnen de winnaars over de lange termijn meer dan dat de verliezers verliezen. Dat heet vooruitgang, en daardoor stijgt de waarde van je indexfonds, over de langere termijn. Zonder studiewerk of tijdverspilling om het beste bedrijf te kiezen en voor bijna geen geld, ben jij de trotse bezitter van bijna alles wat we als mensheid produceren.
Waar zit het addertje?
Natuurlijk ben jij, als kritische lezer, op je hoede voor alles wat zo simpel is dat het niet kan mislukken. Hebben we trouwens ook niet allemaal ergens gehoord dat aandelen ongelofelijk risicovol kunnen zijn?
Wel, je indexfonds zal niet dag na dag, week na week, maand na maand of zelfs jaar na jaar in prijs stijgen. En sporadisch zal de markt in elkaar storten. Dat zijn de momenten wanneer angst en paniek over de wereld heersen. In de geschiedenis waren het vaak onverwachte gebeurtenissen (oorlogen, economische recessies, pandemieën (waar we op dit eigenste moment mee te maken krijgen)), die andere investeerders massaal doen verkopen.
En wat doe jij? Jij kijkt toe hoe mensen blijven oplossingen vinden voor de problemen die zich stellen. Bedrijven herbronnen en reorganiseren. Beleidsmakers veranderen regels. Niet van de ene dag op de andere en soms vrij onzichtbaar. Maar het gebeurt. Het vertrouwen komt terug en het indexfonds stijgt naar ongeziene hoogtes.
Alleen jij kan de juiste beslissing maken.
Misschien zit je na het lezen van dit artikel nog altijd met een hoop vragen en is de drempel om te investeren nog te hoog. Indexfondsen komen in volgende artikels zeker nog eens terug. In tussentijd vind je hieronder alvast enkele goede bronnen die mij ongelofelijk goed geholpen hebben. Veel succes!
# Noot 1: Ik heb enorm veel gehad aan de blog van Jim L. Collins (http://jlcollinsnh.com). Hij schrijft op een eenvoudige, boeiende manier over indexfondsen (maar ook over andere zaken die met investeren te maken hebben). Het is echt een aanrader. Voor wie liever zijn boek “The simple path to wealth” leest, kan het hier kopen (maar de inhoud komt grotendeels overeen met zijn blog). Wel allemaal in het Engels te doen.
# Noot 2: In welk indexfonds beleg ik? Zoals ik zei doet het er niet zoveel toe, zolang het een breed gediversifieerd (veel bedrijven en een ruime geografische spreiding) en goedkoop indexfonds is.
# Noot 3: Ik heb bewust geen rendementen in dit artikel gezet, omdat de geschiedenis zich uiteraard niet altijd exact herhaalt. Voor wie het toch wil weten, de schattingen voor het historisch rendement van de totale aandelenmarkt liggen ergens tussen de 5 en de 7 % gemiddeld per jaar (gecorrigeerd voor inflatie). Dat is dus inclusief alle grote crisismomenten! Om in te schatten wat dit je na x aantal jaar oplevert, kan je deze rekenmachine gebruiken, zorg dat je niet van je stoel valt!)
# Noot 4: John Bogle, de uitvinder van het eerste indexfonds en de oprichter van Vanguard, is een enorme bron van kennis over deze vorm van investeren. Hij heeft in zijn leven heel wat interviews gegeven. Zeker de moeite om deze eens te googelen. Hij heeft zelf heel wat boeken geschreven. De geïnteresseerden kunnen hier eens rondneuzen.