Het indexfonds: de simpele investering in een complexe wereld.

Als je wat je op deze blog zal lezen ook in de praktijk brengt, zal je er van versteld staan hoeveel je maandelijks aan de kant kan zetten. De volgende stap is dan om je geld aan het werk te zetten door het te investeren. We kunnen dus niet anders dan het er over hebben. Als je in onze moderne maatschappij financieel vrijer wil worden, is er gewoon geen ontkomen aan. Misschien is het voor sommigen iets waar ze liever niet dagelijks mee bezig zijn. Dit artikel zal je duidelijk maken dat dat ook absoluut niet nodig is. Je hoeft slechts enkele essentiële zaken juist te doen. Klaar om in 1-2-3 een top-investeerder te worden?

Het lijkt complex…

Als er iets is wat ik je met deze blog wil tonen, is het wel dat de dingen vaak veel simpeler zijn dan ze lijken. Dat is niet anders met alles wat met je financiën te maken heeft. Die financiële wereld lijkt voor velen voor een stuk los te staan van de echte wereld. Investeren is moeilijk, je hebt een economische achtergrond nodig en het is dus zeker niet voor iedereen weggelegd. Dat is natuurlijk absolute nonsens! Jammer genoeg heeft die financiële wereld er heel wat baat bij dat die idee in stand gehouden wordt. Dat maakt het er natuurlijk niet echt gemakkelijker op.

Vandaar dat heel wat mensen liever ver weg blijven van alles wat met investeren te maken heeft. Die mensen volgen dan blindelings het advies van hun bank, of steken al hun spaarcenten in een huis, of erger: investeren dan maar niet en geven alles gewoon uit. Vaak is het wat van alles… Dat is natuurlijk jammer. Een enorme hoeveelheid energie, tijd en geld gaan op die manier verloren. En dat terwijl het allemaal niet moeilijk en ingewikkeld is. Ik zou liegen als ik zeg dat ik mijn best moet doen om dit artikel simpel te houden, want het is écht heel eenvoudig.

… maar het is zó simpel!

Wat als er nu een manier van investeren zou bestaan die zich van die complexiteit weinig aantrekt? Iets dat goedkoop, voor iedereen toegankelijk en eenvoudig te begrijpen is. Iets waar onderliggende risico’s en mogelijke winsten goed in balans zijn en het voor de investeerder weinig tijd in beslag neemt. Zou dat niet fantastisch zijn? Wel, dan heb ik goed nieuws voor je, want in 1975 werd zo’n fantastisch product beschikbaar voor elke investeerder: het indexfonds.

John C. Bogle, de uitvinder van het eerste indexfonds in 1975. De absolute held van elke investeerder.
Wat is dat nu precies, een indexfonds?

Zoals je weet zijn er op deze wereld duizenden bedrijven. Allemaal investeren en innoveren ze om op de meest efficiënte manier te voldoen aan de behoeften van de mens. Bedrijven die het slecht doen gaan uiteindelijk failliet, bedrijven die het goed doen, nemen hun plaats in. Door die voortdurende competitie krijgt de mens steeds betere diensten en producten ter beschikking, en wordt er tegelijkertijd ook meerwaarde (winst) gecreëerd. Wat als jij nu van elk van die bedrijven een klein stukje kan kopen en dus zo recht hebt op een deeltje van die meerwaarde? Wel, dat is wat je doet als je in een indexfonds investeert.

Waarom is een indexfonds zo fantastisch?

Het beste aan een indexfonds is dat jij niet moet niet bepalen welke de sterke en welke de zwakke bedrijven zullen zijn, want je koopt ze allemaal. Ook de zwakke bedrijven dus? Correct. Gelukkig winnen de winnaars over de lange termijn meer dan dat de verliezers verliezen. Dat heet vooruitgang, en daardoor stijgt je indexfonds, over de langere termijn, in waarde. Zonder studiewerk of tijdverspilling om het beste bedrijf te kiezen en voor bijna geen geld, ben jij de trotse bezitter van bijna alles wat we als mensheid produceren. Je kan dus eigenlijk niet verliezen, fantastisch toch?!

Waar zit het addertje?

Natuurlijk ben jij, als kritische lezer, op je hoede voor alles wat zo simpel is dat het niet kan mislukken. Hebben we trouwens ook niet allemaal ergens gehoord dat aandelen ongelofelijk risicovol kunnen zijn?

Wel, je indexfonds zal niet dag na dag, week na week, maand na maand of zelfs jaar na jaar in waarde stijgen. Die slechte tijden komen er zeker aan. Dat zijn de momenten wanneer angst en paniek over de wereld zullen heersen. In de geschiedenis waren het vaak onverwachte gebeurtenissen (oorlogen, economische recessies, pandemieën (waar we op dit eigenste moment mee te maken krijgen)), die investeerders massaal doen verkopen.

De kans is klein dat het niets met je zal doen, dat je geen vorm van pijn zult voelen. En hoogstwaarschijnlijk zal je in de verleiding komen om die pijn te verzachten. Je zal druk voelen om de kudde te volgen en het ergste te doen wat je in die situatie kan doen, en dat is verkopen. Het is dan ook overduidelijk wat het grote risico is aan investeren in een indexfonds: dat ben jij zelf! Vandaar dat het ongelofelijk belangrijk is om nooit te verkopen. Als je nog maar het flauwste vermoeden hebt dat je dat, omwille van welke reden dan ook, zal doen, blijf er dan van weg. Het is geen spel. Het gaat over je toekomst.

Alleen jij kan de juiste beslissing maken.

Ben je overtuigd van de kracht van een indexfonds en ben je niet vatbaar voor de druk om op de slechts mogelijke momenten te verkopen? Dan is het voor jou een fantastische investering. Jij beseft immers dat de mensheid altijd met nieuwe oplossingen voor nieuwe problemen komt, en je kan dus zelfs van die enorme prijsdalingen profiteren om meer geld te investeren!

Misschien zit je na het lezen van dit artikel nog altijd met een hoop vragen en is de drempel om te investeren nog te hoog. Indexfondsen komen in volgende artikels zeker nog eens terug. In tussentijd vind je hieronder alvast enkele goede bronnen die mij ongelofelijk goed geholpen hebben. Veel succes!


# Noot 1: Ik heb enorm veel gehad aan de blog van Jim L. Collins (http://jlcollinsnh.com). Hij schrijft op een eenvoudige, boeiende manier over indexfondsen (maar ook over andere zaken die met investeren te maken hebben). Het is echt een aanrader. Voor wie liever zijn boek “The simple path to wealth” leest, kan het hier kopen (maar de inhoud komt grotendeels overeen met zijn blog). Wel allemaal in het Engels te doen.

# Noot 2: In welk indexfonds beleg ik? Zoals ik zei doet het er niet zoveel toe, zolang het een breed gediversifieerd (veel bedrijven en een ruime geografische spreiding) en goedkoop indexfonds is. Mijn voorkeur gaat uit naar een fonds van Vanguard: VWRL (FTSE All-World UCITS ETF). Ik beleg via Binck bank, maar het is beschikbaar via de meeste brokers in Nederland en België.

# Noot 3: Ik heb bewust geen rendementen in dit artikel gezet, omdat de geschiedenis zich uiteraard niet altijd exact herhaalt. Voor wie het toch wil weten, de schattingen voor het historisch rendement van de totale aandelenmarkt liggen ergens tussen de 5 en de 7 % gemiddeld per jaar (gecorrigeerd voor inflatie). Dat is dus inclusief alle grote crisismomenten! Om in te schatten wat dit je na x aantal jaar oplevert, kan je deze rekenmachine gebruiken, zorg dat je niet van je stoel valt!)

# Noot 4: John Bogle, de uitvinder van het eerste indexfonds en de oprichter van Vanguard, is een enorme bron van kennis over deze vorm van investeren. Hij heeft in zijn leven heel wat interviews afgelegd. Zeker de moeite om deze eens te googelen. Hij heeft zelf heel wat boeken geschreven (zelf ben ik er nog niet toe gekomen om er één te lezen). De geïnteresseerden kunnen hier eens rondneuzen.